BABA-MAMA JÓGA    

 

                 

 

HELYSZÍNEK ÉS IDŐPONTOK:  

   

 

Jógaliget:                                                csütörtök: nagybabás: 8:30-9:00  kisbabás: 09:45-11:15

Budapest XVI. Újszász utca 106-108.  /Erzsébetligeti uszoda/

www.jogaliget.hu

tel.: + 36 20 952 1155

  

 

--------------------------------------

A módszer kidolgozója Francoise Barbira Freedman, a Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa, több évtizedes gyakorlattal rendelkező jógaoktató és négygyermekes anya.

Rendkívül komplex módon segít az anyukáknak és a babáknak a szülés/születés utáni első két évben. A mamák és babák újratanulhatják a nők és gyermekek ősi tudását a mély intimitásról és játékról, melyhez nem szükséges semmi más, csak egy anya és egy gyermek. Ezt a tudást hazavihetik magukkal, beépíthetik családi életük mindennapjaiba, s ezáltal egy mélyebb harmóniát és békességet élhetnek meg.

A baba mama jóga segít a szülés utáni regenerációban. Segíti a babák fejlődését, mozgásérzékelését. A jógás babák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. A megélt közös tevékenység csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét, és a születés traumájának néhány formáját is jól oldja. Míg a babának az egész foglalkozás játék, a mamának egy jó lehetőség arra, hogy visszaszerezze a szülés előtti kondícióját és nincs szükség bébiszitterre sem. A jóga kedvezően befolyásolja a test, a lélek és a szellem harmóniáját.

Az anyukákkal átmozgatjuk az egész testet, erősítjük a problémás területeket. Sok tartásjavító, háterősítő jóga pózt végzünk. Tornáztatjuk a medencealapi izmokat, ezzel segítve a gát regenerálódását. Az órát relaxáció zárja.

 

 

 

Mit csinálunk a babákkal?

 

A baba-mama jóga alatt a kisbabás csoportban a babák passzív mozgatását és masszírozását végezzük, a nagybabás jógán lassanként a babák elkezdik utánozni a mamák által végzett jógagyakorlatokat, Baba-mama játékokat végzünk.

 

Mikortól ajánlott?

 

A/ Kisbabás jóga: 6-8 hetes kortól 8 hónapos korig

B/ Nagybabás jóga: 8 hó-2 éves korig

 

A két korosztály közötti határ kicsit képlékeny, akkor érdemes csoportot váltanod, ha a baba már nem élvezi a masszázst, és kezd egyre mozgékonyabb lenni (8-10 hónapos kor között).

 

A kisbabás jógán van babamasszázs is, a nagybabáson már nincs a kicsik mozgékonysága miatt.

 

24 hónapos kor után a gyermek jógát javasoljuk.

Császármetszés esetén a gyakorlás megkezdéséhez kérd orvosod engedélyét!

Gyakori kérdések

 

Mit hozzak magammal?

 

Kényelmes ruházatot, (polifoam van), és mindent ami a babának kell. Plédünk van, de kérjük terítsétek le minél nagyobb felületen. (pl. a baba alá egy nagyobb törölközőt vagy pelenkát hozz mindenképpen). Nagybabás jógára kedvenc játékot hozzatok.

 

Mit tegyek, ha a baba sír?

Tudd, hogy a babád sírása valószínűleg téged zavar a legjobban, tehát ne aggódj a többiek miatt. Te magad vegyél néhány mély lélegzetet, nyugtasd le magad, ne engedd, hogy a baba stressze rád is átragadjon, és ezzel egy negatív spirálba sodródjatok. Tudd, hogy a baba sírásának különféle okai lehetnek: lehet éhes, szomjas (bátran szoptasd meg bármikor, ott helyben); lehet, hogy tisztába kell tenni (ezt is bármikor tedd meg, ott helyben, amikor szükségesnek találod); lehet fáradt, túl sok inger érte, aludni szeretne (ringasd el, szoptasd meg); megunta/elunta az aktuális foglalkozást (adj ki egy különleges hangot, változtass a testhelyzetén, válts egy másik mozgásra pl. amiről tudod, hogy a baba szereti; éppen azért sír, mert a kedvenc gyakorlatát abbahagytad (ismételd meg még egyszer-kétszer).

Mit tegyek, ha a baba elaludt?

Az alvó babát soha nem zavarjuk meg a pihenésében. Élvezd ki, hogy a babád alszik, végezd magadon teljes figyelemmel a gyakorlatokat, az oktató ad neked külön feladatokat, ha szükséges. Közben pedig figyeld meg a többi mamát és babát gyakorlás közben, ebből is nagyon sokat fogsz tanulni. A tanultakat hazaviheted magaddal, és otthon gyakorolhatod majd a babáddal.

 

 

 

 

 

 

Diavetítő
Oldalmenü